Etusivu » Blogi » Salon SM-kisat hyvä suoritus melojilta ja järjestäjiltä

Salon SM-kisat hyvä suoritus melojilta ja järjestäjiltä

Aino Lantelankallio esittelee maratonmelontaa televisiokatsojille

Tampereen Vihuri järjesti yhdessä Salon Melamoguleiden ja Suomen melonta- ja soutuliiton kanssa Maratonmelonnan SM-kisat Salossa 30.6.–1.7.2022. Torstaina kilpailtiin Short track -lähdöt aivan kaupungin keskustassa Uskelanjoessa. Perjantaina jatkettiin pitkien matkojen lähdöillä Vuohensaaressa.

Oman mausteensa kilpailujen järjestämiseen toi SM-viikko ja erityisesti Short track -lähtöjen televisiointi. Alempana linkit itse kilpailulähetykseen sekä sen lisäksi tehtyihin haastatteluihin Yle Areenassa. Televisioinnissa selostajana on Johannes Oikarinen ja kommentaattorina Anne Rikala. Paikan päällä selostajana toimi Vihurin Hannu Kaukola, joka osaa syvällisesti kertoa lajin, seurojen ja urheilijoiden taustoista. Short trackin palkintojenjakajaksi saatiin Kai Kunnas. Hän pongasi haastateltavaksi myös olympiavoittaja Mikko Kolehmaisen.

Kai Kunnas haastattelee Netta Malista voiton jälkeen

Ensimmäisessä Short track -lähdössä kilpailtiin C-1-kanoottien miesten yleisen sarjan mestaruudesta, 14-sarjalaiset tyttöjen nuorisomestaruudesta ja yli 70-vuotiaiden mastersien mestaruuksista. Vanhin kilpailijoista oli yli 80-vuotias. Vihurin Iida Lindeman otti nuorisomestaruuspronssin tyttöjen 14-sarjassa.

Ensimmäisessä televisioidussa lähdössä miteltiin naisten kajakkiyksiköiden mestaruuksista. Naisten yleisen sarjan mestaruuden vei Vihurin Netta Malinen. Netta otti kärkipaikan heti alussa ja piti selvän johtonsa loppuun asti. Vihurin Aino Lantelankallio vei pronssimitalin naisten 18-sarjassa ja Tanja Jantunen sai hopeaa 35-vuotiaiden naisten sarjassa.

Toisessa televisioidussa lähdössä, miesten kajakkiyksiköiden lähdössä, oli eniten lähtijöitä. Lähettäjä Hannu Kaukola lähetti 20 miestä matkaan kahdesta rivistä. Lähtö kapealla joella oli vauhdikas ja dramaattinen. Yksi kisan ennakkosuosikeista, Kangasalan melojien Niko Keskinen, kaatui lähtörytinässä. Hän pääsi jatkamaan matkaa, mutta menetti mahdollisuuden kirkkaimpiin mitaleihin.

Hannu Kaukola toimi ratamestarina, lähettäjänä ja kuuluttajana

Muutaman kaatumisen lisäksi joillekin kilpailijoille tuotti haasteita tiukat kaarrokset. Miesten yleisen sarjan kisan kaksoisvoittoon meloivat Vanajaveden vesikoiden veljekset Jaakko ja Kalle Hippeläinen. 18-vuotiaiden miesten sarjassa Vihurin Miska Nummela taisteli neljännestä sijasta Porin Melamajavien Davide Bottierin kanssa. Davidelta löytyi voimaa vielä loppukiriin ja Miska joutui tyytymään yleisen sarjan viidenteen sijaan. 18-vuotiaiden poikien sarjassa Miska ylsi hopeaan. Vihurin Ilmari Anttila kaatui kisan loppupuolella ja joutui keskeyttämään.

Perjantaina kilpailua jatkettiin pitkillä matkoilla Vuohensaaressa. Ensimmäisessä lähdössä meloivat 10-12- vuotiaat Suomen Cupin lähdössä. Vihurin Aada Lindeman sai kultamitalin 12-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Toisessa lähdössä kamppailtiin nuorisomestaruuksista. Vihurin Iida Lindeman meloi pronssille 12-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

Vihurin lippu korkealla Salossa

Lopuksi matkaan lähetettiin miehet ja heti perään naiset. Olosuhteet olivat raskaat: selällä kävi voimakas sivutuuli, joka nostatti voimakkaita aaltoja, välillä jopa vaahtopäitä. Lisäksi lämpötila oli hellelukemissa,
noin 30 asteessa. Olosuhteet saivat monet, varsinkin vanhemmat melojat keskeyttämään kilpailun. Eri syistä keskeyttäneitä perjantain lähdöissä oli peräti seitsemän. Miesten yleisen sarjan voittoon meloi Short trackinkin voittanut Jaakko Hippeläinen. Miska Nummela meloi matkaa yhteistyössä 50-sarjan Jussi Vallinin kanssa. Lopussa Jussilla oli vielä voimia kiriä neljänteen sijaan ja näin ollen Miska Nummela tuli tälläkin matkalla yleisen sarjan viidenneksi ja ikäsarjansa toiseksi. Ilmari Anttila meloi miesten 18-sarjan pronssia.

Naisten sarjassa Vihuri sai kaksoisvoiton. Netta Malinen ja Nina Riosa kamppailivat koko matkan mestaruudesta. Loppuratkaisu tuli viimeisellä kierroksella Netan eduksi. Aino Lantelankallio tuli yleisen sarjan viidenneksi ja 23-sarjan kolmanneksi. Tanja Jantunen joutui keskeyttämään.

SM-viikon melontakisat olivat ikimuistoinen kokemus sekä kilpailijoille että talkooväelle.

TV-taltiointi

Yle kuvasi torstaina 30.6.2022 kilpailulähtöjä ja teki sen lisäksi kaksi lyhyttä haastattelua.

• Torstain 30.6. toinen ja kolmas lähtö (56 min) selostajana Johannes Oikarinen ja kommentaattorina Anne Rikala. Tämä tallenne on katsottavissa myös tuossa alla.
  • Aino Lantelankallion haastattelu (2 min, kohdassa 6:42–9:15) maratonmelonnasta, maratonkajakin ominaisuuksista ja näistä kaksipäiväisistä kisoista
  • Anne Rikalan haastattelu (2 min, kohdassa 1:02:40–1:04:30, leuanvedon SM-kilpailuiden lomassa) Netta Malisen näyttäessä mallisuoritusta kanto-osuudella